Älgarna

- den offoci... offeci... officell... den riktiga hemsidan -

[ Nyheter | Om Bandet | Diskografi | Låtar och texter | Bilder | Minishop | Länkar ]

Om bandet...

Älgarna bildades i början på 90-talet. Från början hette bandet Älgarnas Ångest och bestod av Kimmy Engstrand på sång och gitarr, Jocke Lavett på sång och bas samt Mats Blückert (Dead Awaken, ex-Abhoth, ex-Thronaeon/Godhate) på trummor. Under en period medverkade även Johnny Blom på gitarr.

Älgarnas Ångest hade ett antal egna låtar på sin repertoar men spelade även covers på bland andra Strebers, Ebba Grön, Svenne Rubins och Björn Afzelius på några gig arrangerade av den lokala fritidsgården i Skultuna, Västmanland. När Mats hoppade av bandet körde Jocke och Kimmy vidare, nu under namnet Älgarna och med en trummaskin under tiden de (halvhjärtat) sökte en ny trummis. Med denna sättning hann de med en spelning, även denna arrangerad av fritidsgården innan Jocke 1996 flyttade ner till Hässleholm och bandet fick sin första viloperiod.

I Skåne träffade Jocke efter en tid William Ekeberg och de började spela tillsammans under namnet ELK. Nu spelade Jocke gitarr och sjöng medan bas samt stämsång sköttes av William. Även i den här sättningen så programmerades trummorna med tanken att så småningom hitta en levandes trummis. En bekant till William, Leo Flavum, hade en hemmastudio där han spelade in musik och gav ut på sin egen etikett Blonde Lion Productions och med Leo som producent spelades en skiva in.

ELK - Skogens Konung

Skivan fick namnet Skogens Konung och gavs ut 2002 på Blonde Lion Productions (BLP 8-ELKCD01). Ytterligare en skiva med Elk planerades när Jocke flyttade till annan ort och tvåmannabandet splittrades.

Jocke, som än idag verkar leva kvar i början på 90-talet i en värld fylld av Strebers, Charta 77, DLK, Coca Carola och de andra svenska punkbanden som hade sin storhetstid då, kunde inte släppa idén på ett punkband och fortsatte således att spela och komponera på egen hand. Då han hittade ett gammalt A3-ark med Älgarnas logotyp bestämde han sig för att byta tillbaks till det gamla namnet och återanvända den gamla loggan (som fortfarande används, något modifierad och tillsnyggad).

Trots att Jocke i olika omgångar lyckades värva nya medlemmar blev Älgarna av olika anledningar inte mycket mer än ett enmansband. Personer som under kortare eller längre perioder räknats som medlemmar är Mats Stålhammar (Silverland), Sebastian Ågren> (Silverland) och Henning Lindgren (Hardoxx). Då inget annat kommit överens om så är det nog faktiskt så att Henning fortfarande är en del av Älgarna.

Under Jockes skåeperiod så höll sig Kimmy kvar i Skultuna och komponerade låtar i samma anda som tidigare och som han då och då framförde akustiskt på fester under namnet Farbror Sven. När Jocke 2007 flyttade tillbaks till Skultuna så ordnade de båda herrarna en replokal och började spela tillsammans igen, både som Farbror Sven och som Älgarna med både Kimmy och Jocke på sång och gitarr i båda projekten.

Som trummis i Älgarna värvades Västeråsaren Christoffer Stridsberg (Indifferent, ex-Hydrogenium) men då Jocke flyttade igen 2009, den här gågen till Sveg för att studera, hade hela bandet (som visserligen saknade basist) fortfarande inte hunnit repa tillsammans. Eftersom bandet sedan dess varit utspritt (Jocke blev kvar två läsår i Sveg och befinner sig just nu i Insjön för fortsatta studier) så ligger bandet återigen mer eller mindre i malpåse för tillfället. Förhoppningsvis kommer alla medlemmar inom en överskådlig framtid att kunna sammanstråla i Västerås kommun igen och sätta fart på Älgarna igen med nya krafter.


Jocke Lavett Jocke Lavett (sång och gitarr) föddes en vinternatt strax före jul 1973 och uppfostrades av Staffan Westerberg's Vilse i pannkakan, Nationalteaterns Käldolmar och kalsipper och Magnus, Brasse och Evas Fem myror är fler än fyra elefanter, vilket troligen har hjälpt till att forma honom till den han är idag.

Intresset för att skapa egen musik började strax före tonåren då han tillsammans med kompisarna Johnny och Toni bildade punkbandet Explosion som senare utvecklades till ett halvtaskigt hårdrocksband tillsammans med ytterligare en kompis vid namn Erik (namnet på detta band är dolt i glömskans dimma). Inget av dessa två projekt lyckades ta sig längre än att spela på några lokala evenemang anordnade av ortens fritidsgård och konstellationerna upplöstes.

Jocke lärde känna Kimmy och de började skriva fåniga låtar tillsammans med honom (en av de första låtarna som skrevs (mestadels av Kimmy) var Lloyd som fortfarande är med i Älgarnas repertoar). De bildade ett mycket oseriöst band vid namn The Elbasing Cykelställers tillsammans med kompisen Micke Bard. Detta ledde senare vidare till punkbandet Älgarnas Ångest som Jocke och Kimmy bildade tillsammans med Mats Blückert. Resten är, som man säger, historia (och den historian har du troligen nyss läst här ovanför.


Kimmy Engstrand Kimmy Engstrand (sång och gitarr) gillar långhåriga taxar, långa skogspromenader och är en jävel på långgolf. Föredrar Bingolotto framför ishockey, spelar bastuba mest på skoj och ägnar fritiden åt att bygga friggebod. Kimmy lyssnar på hip-hop i smyg och extraknäcker som frisör om helgerna. Han gjorde lumpen i Strängnäs som malaj och fick en basker som han alltid haft på sig sedan dess (se bilden) och klagar ofta över sina gamla krigsskador från Korea och Vietnam. Kimmy kan fyra ackord på gitarr och kan spela både näsflöjt och kazoo med röven. Han är dessutom fanbärare i både Rotary och Lions och ordförande i den lokala IOGT-NTO-föreningen förutom sina styrelseuppdrag i Konsum och hembygdsföreningen. Under en period så flydde Kimmy undan myndigheterna till centraleuropa där han försörjde sig som dövtolk och grottforskare iförd en bredbrättad hatt och nynnandes på ledmotivet till Indiana Jones.


Christoffer Stridsberg Christoffer Stridsberg (trummor) bor i en bungalow i de södra delarna av stan där han förutom att hitta på bus hela dagarna även spelar trummor i Indifferent. På lördagarna brukar han fördriva tiden med att sniffa blandsaft och röka skorpsmulor i en gammal nedsutten soffa från Ikea och föder upp kamphundar för att ha råd med sin hobby att samla plastpåsar från Ica. Har en sommarstuga utanför Eslöv där han destillerar batterivatten och rakar getter.


Henning Lindgren värvades till Älgarna under Jockes Skåperiod och har inte gått att bli av med sedan dess. Hans roll i bandet då var trummis men hans nuvarande roll är lite mer odefinierbar. Henning är en sådan jobbig person som kan ta ett för honom okänt instrument, känna på det i några minuter och kan sedan spela det som om han aldrig gjort annat. I hans instrumentsamling finns exempelvis trummor, gitarrer, bas, ståbas, fiol, blockflöjt och kazoo m.fl, och alla kan han spela på.

Skylt
 
 
Facebook MySpace
ReverbNation Twitter

©copyright 2005-2009, Jocke Lavett and Älgarna, all rights reserved.

Denna sida ser bäst ut i en upplösning på 1024*768 eller högre. Sidan har testats med gott resultat i operativsystemet Windows XP, med webbläsarna Mozilla Firefox 2.0 och 3.0, Google Chrome 0.2, K-Meleon 1.0, SeaMonkey 1.0, Opera 7.54 och Internet Explorer 7.0, i operativsystemet Mepis Linux med webläsaren Mozilla Firefox 1.5 och Konqueror 3.5.3 samt i operativsystemet SymbianOS på en Nokia 6600 med webläsaren Opera. Denna sida ser inte bra ut i Internet Explorer äldre än version 7.0.